Katthemmets verksamhet

Fisksätra katthem har som uppgift att:

  • Ta hand om hemlösa katter och omplaceringskatter som ingen vill ha. pga. allergier, skilsmässor, vräkningar m.m.
  • Ta hand om katter som hittas ute eller som har varit väldigt sjuka en längre tid och som kräver en värdig avlivning. 
  • Aktivt arbeta med att informera allmänheten om kattsjukdomar samt vikten av att vaccinera, id-märka och kastrera katter. 
  • För närvarande bedriva (och har gjort nu i 10+ år) gratis kastrering, vaccination och ID-märkning i Fisksätra. Detta kan vi göra tack vare hyresvärdens och djurklinikers hjälp.

Katthemmets historia

Fisksätra katthems förening bildades 1997 som en lös livlina för lidande katter.
1999 fick Fisksätra kattförening nycklar till en ny lokal då Stena Fastigheter tyckte det var en bra idé att ta hand om hemlösa katter i området.

Kattbeståndet hade svämmat över totalt i Fisksätra p.ga. hyresgäster som skaffade sig katter som de inte kunde ta hand om. Människor i utsatthet var i stor majoritet av dessa människor. Nacka hem som var hyresvärd under den här tiden ansåg sig inte ha ansvaret för den sanitära olägenheten som dessa katter skapade. I dåvarande Fisksätra på 70-90 talet föddes det 1 kattunge samt 1 katthatare varje minut. I nästan varje trappuppgång stank det av okastrerade katters urin och hyresgäster i Fisksätra kände sig missnöjda med alkoholiserade människor och ovälkomnande katter. Många barn och äldre var mycket elaka mot katterna.

Senare på 90 -talet såldes Nacka Hem till Stena Fastigheter. Då såg jag, Hans Malmgren att Fisksätra Kattförening kunde ha en chans att få lokal och ta itu med alla dessa problem. Vi uppvaktade Stena Fastigheters ledning och frågade om vi kunde få en lokal att ta hand om alla katter som for illa i Fisksätra och att ta itu med problemen med okastrerade katter.Problemet utgjorde en stor olägenhet för alla hyresgäster i området och katterna själva var väldigt utsatta för djurplågeri. Vi såg ut en lokal som låg mitt i ett hyreshus bland hyresgäster. Samtidigt tog vi en stor risk att hyresgästerna skulle visa missnöje för lukten ifrån våran lokal.

Vi påpekade till Stena Fastigheter att det fanns ingen annan utväg att ta hand om kattproblemen i Fisksätra. 
Jag lovade dyrt och heligt att vi skulle gå vinnande ur striden, mao få bukt över kattproblemet.
Vi fick ett positivt gensvar från Stena Fastigheters ledning, och vi fick tillträde till våran lokal.

Efter några år märkte vi att det var lönlöst att ta hand om katter här och där, det var som en droppe i havet.
Vi insåg snabbt att vi behövde tillta med drastiska åtgärder. Först sparkade vi ut alla som inte kunde förstå den dagliga skötseln av en katt. 

Sen gick vi till Stena Fastigheter, framförde våra åsikter om vad vi tänkte göra. Att starta en kastreringskampanj i Fisksätra, ledningen  tyckte det var en bra idé.
Vi fick 25.000 kronor i kastreringsbudget, och vi gick hem till alla berörda i Fisksätra och berättade om kastreringskampanjen. Varje hushåll fick en inbjudan från Stena Fastigheter, att from det och det datumet får du kastrera din katt / katter gratis. Där ingick även ID märkning samt vaccination mot kattpest och snuva.
Vi översatte till engelska, arabiska, finska och spanska, och erbjöd tom en tolk då Fisksätra är då och nu en väldigt segregerad förort. Det blev en jätte succé, folk stod i kö för att få sina katter kastrerade.
 
Även människor i utsatthet dök upp med sina katter under rockar och kläder. Vi hade en veterinär och två assistenter i en lokal där katterna kastrerades. Veterinären och assistenterna kastrerade i 3 dagar i våran karantäns lokal.
Och alla var så tacksamma!

Vi upprepade den här behandlingen 2 omgångar varje år, och tittar vi tillbaka på vad som hänt i Fisksätra angående katternas liv och väl så har det blivit mindre hemlösa katter och högre levnadsstandard. Katterna mår bra, och folk håller dom inne på nätterna. Många har berömt oss, även dom som inte gillar katter att tack vare Stena Fastigheter och Fisksätra Katthem så hade kastreringskampanjen lyckats till 100%.
I skrivande stund är det 2016 och kampanjen fortsätter en gång om året.

 

 

Stena Fastigheter

Vårat samarbete med Stena Fastigheter har bara blivit bättre med åren. 
Några vi måste nämna, som har hjälpt oss väldigt mycket och som jobbar på Stena Fastigheter är: 
Jorunn Rådberg och Mats Vinkler.

Alla har varit väldigt trevliga  och tillmötesgående. Speciellt dessa personer har sträckt ut en extra hjälpande hand.